środa, 3 sierpnia 2016

Wegański makaron z kurkami w śmietanowo-koperkowym sosie



Kolejny przepis, który jest absolutnym must have lata. No bo kto to widział, lato bez chociażby jednej porcji makaronu z kurkami? Nie może być. Ciepły wieczór wzmaga ochotę na randkowanie na balkonie lub w ogrodzie. A jak randka, to pyszna kolacja. Czemu więc nie połączyć jednego z drugim? Tak też zrobiłam i na wieczorną balkonową randkę z mężem powstał makaron z kurkami w koperkowym sosie.
Kto więc ma ochotę na randkę, koniecznie musi podać na stół smak lata. I miłości.

Jeżeli nie wiecie, jaki makaron wybrać i gdzie szukać jego wegańskiej wersji - powiem Wam jedną super fajną rzecz. Większość makaronów w sklepach (nawet w najpopularniejszych sieciówkach) jest wegańskich! Czytajcie składy i wybierajcie te bezjajeczne. Uwierzcie mi na słowo, na półkach znajdziecie więcej wegańskich niż tych nie-wegańskich makaronów ;)

Składniki (na dwie osoby):
  • 200 g świeżych kurek
  • 200 ml sojowej śmietany (lub innej ulubionej przez Was)
  • 1 duża biała cebula
  • łyżka bezzapachowego i bezsmakowego oleju kokosowego
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • dwie szczypty suszonego lub świeżego rozmarynu
  • 2 porcje ulubionego makaronu
Sposób przygotowania:

Grzyby bardzo dokładnie myję pod bieżącą wodą, pozbywając się wszelkich zabrudzeń. Cebulę kroję w niezbyt drobną kostkę i podsmażam ją na patelni z rozpuszczonym olejem kokosowym. Gdy cebula zarumieni się, dodaję do niej kurki wraz z solą i razem podsmażam jeszcze kilka minut, często delikatnie mieszając. Po upływie kilku minut, dodaję śmietankę sojową, pieprz (ja dodałam 2 łyżeczki - ale to według Waszego uznania), rozmaryn i poszatkowany pęczek koperku. Wszystko razem mieszam i podsmażam ok. 10 minut. W między czasie gotuję makaron w osolonej wodzie. Gdy makaron ugotuje się. wykładam jego porcję na talerz i podaję z kurkami z sosem. Dekoruję gałązką rozmarynu, popijamy białym winem i delektujemy się chwilą :) Mówię Wam, fajnie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz