piątek, 8 lipca 2016

Najprostsze na świecie ciastka z czekoladą

Nie ma nic lepszego nich unoszący się zapach świeżo upieczonych ciasteczek w domu. Dzisiaj namówiłam mojego męża na małe wagary i postanowiliśmy nie iść do pracy, tylko spędzić ten dzień razem. Uwielbiam takie dni. Po obiedzie naszła nas ochota na słodkie, więc owo słodkie postanowiliśmy upiec sobie sami. Ciasteczka najprostsze na świecie sprawdzają się w takich momentach idealnie. Jeżeli i Wy macie dzisiaj leniwy dzień, włączajcie piekarnik i pieczcie razem z nami ciasteczka!
Do ciasteczek wykorzystałam wegańską czekoladę Bioinspire - Rocao RawChoc, którą jakiś czas temu dostałam do testów. Sprawdziła się idealnie!

Składniki (na 8 ciasteczek):
- 8 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 bardzo słodki banan
- 70 g pokruszonej czekolady
- 3 łyżeczki siemienia lnianego
- szczypta soli 
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu 
- opcjonalnie - 1 łyżka syropu z agawy

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Banana rozgniatam widelcem i dodaję do niego wszystkie pozostałe składniki. Intensywnie mieszam do idealnego połączenia się składników. 
Uzyskane ciasto wkładam do lodówki na 30 min. Po tym czasie z ciasta formuję niewielkie kulki i spłaszczam je z wierzchu, tworząc kształt ciasteczek. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmuję i czekam, aż ostygną lub jem gorące, parząc sobie jednocześnie palce (ale tak najlepiej smakuje!) :)

2 komentarze:

  1. Również uwielbiamy takie ciasteczka. A najlepsze jest to, że można je modyfikować na różne sposoby. :)

    OdpowiedzUsuń