czwartek, 30 czerwca 2016

Kremowe lody kokosowe z owocami i nasionami chia


Kremowe, domowe lody na patyku? No pewnie! Wystarczy 15 minut, zamrażalnik i foremki na lody żeby mieć swoje własne, wegańskie, przepyszne i kremowe lody.
Moją słabość do kokosa znacie, a więc i te lody będą kokosowe, no bo jak inaczej! Użyłam do nich nasion chia oraz zielonych dodatków takich jak: kiwi oraz mięta, ale owocowe dodatki dobierać możecie wedle uznania. Im bardziej kolorowo, tym lepiej!

Składniki (na 6 średnich foremek): 

  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych 
  • 1 łyżka słodu (np. syrop z agawy, ksylitol) - lub więcej słodu - w zależności od tego, jaki "poziom słodkości" preferujecie.
  • 2 łyżki nasion chia
  • dowolne świeże owoce/mięta
Sposób przygotowania:

Mleczko kokosowe chłodzę w lodówce przez kilkanaście minut. Owoce kroję na cienkie plasterki lub mniejsze kawałki oraz przygotowuję foremki i patyczki do lodów. W sporej misce łączę ze sobą: schłodzone mleczko, wiórki kokosowe oraz słód. Wszystko razem mieszam trzepaczką, aż mleczko napowietrzy się. Na koniec dodaję nasiona chia. Gdy masa jest gotowa, ścianki foremek wykładam owocami i następnie zalewam kokosową masą. 
Wbijam patyczek i wkładam na całą noc do zamrażalnika. Rano wyciągam i zajadam się domowymi, kremowymi, wegańskimi lodami! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz