wtorek, 14 czerwca 2016

Krem czekoladowy z batatów (bez cukru)

Jak zwykle w mojej kuchni powstaje coś z przypadku. Kompletnie nie planowałam kremu czekoladowego, a tym bardziej z batatów! Miała być zupa z gruszki i pietruszki, ale naszła mnie niesamowita ochota na coś słodkiego. I tak, metodą prób i błędów, powstał czekoladowy krem z batatów, który niczym superbohater jest ratunkiem na słodkie podczas diety! :)

Składniki:

  • dwa niewielkie bataty lub jeden większy
  • szklanka orzechów laskowych lub migdałów (do wyboru)
  • szklanka daktyli 
  • 2 łyżki kakao
  • kilka łyżek mleka roślinnego (w zależności od konsystencji)
Sposób przygotowania:
Bataty obieram, kroję na dużą kostkę i gotuję w rondelku, aż staną się miękkie. W między czasie orzechy laskowe lub migdały miksuję w pojemniku blendera na bardzo, bardzo drobno. 
Szklankę daktyli zalewam wrzątkiem i pozostawiam na ok. 10-15 minut. 
Gdy daktyle i bataty będą miękkie, wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję kakao i blenderem ręcznym miksuję na idealnie gładką masę. Pod koniec dodaję 4-5 łyżek mleka roślinnego, aby masa była bardziej aksamitna i jeszcze raz miksuję blenderem. Jeżeli mimo to, masa wydaje się Wam zbyt mało aksamitna i zbyt gęsta, polecam dodać więcej mleka. Ilość mleka zależy od wielkości użytych batatów. 
Zostawiam na noc w lodówce i rano delektuję się kremem, popijając kawą. Koniecznie siedząc na balkonie lub w ogrodzie!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz