piątek, 13 maja 2016

Wykwintne sakiewki ze szpinakiem, cebulą i karmelizowaną gruszką


Słodka gruszka, słony szpinak i aromatyczna czerwona cebula, to idealne, wykwintne połączenie smaków. Takie sakiewki można zjeść zarówno na ciepło i zimno. Saute, jak i dodatek do zupy, czy sałatki. Pyszne, uwierzcie mi, że niebo w gębie!
Ciasto francuskie, z uwagi na moje lenistwo kupiłam gotowe. Tak, tak! Można kupić wegańskie ciasto francuskie. W zasadzie trudno jest kupić NIEwegańskie ciasto francuskie w sklepach :)

Składniki (na 12 sztuk sakiewek):

- arkusz ciasta francuskiego
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 duża gruszka
- 1 średnia czerwona cebula
- sól, pieprz,
- 1 średni ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju kokosowego


Sposób przygotowania: 

Arkusz ciasta francuskiego rozwijam i nacinam nożem, tworząc 12 równych kwadratów.
Na sporej patelni rozpuszczam 1 łyżkę oleju kokosowego wraz z 1 łyżeczką cukru. W tym czasie gruszkę obieram i kroję na niezbyt duże plasterki (ok. 2 cm x 2 cm, grubość ok. 0,5 cm). Gdy cukier wraz z olejem kokosowym roztopi się, na patelnię przekładam plasterki gruszki i duszę ją pod przykryciem do czasu, aż stanie się miękka (ok. 5-6 minut, w połowie czasu przewracam gruszki na drugą stronę).
Na drugiej patelni podduszam świeży szpinak. Gdy zrobi się miękki, dodaję do niego sól, pieprz i przeciśnięty czosnek i podduszam jeszcze razem z przyprawami ok. 5 minut.
Cebulę szatkuję.
Gdy wszystkie składniki na sakiewki są przygotowane, zabieramy się do końcowego etapu.
Na środek każdego kwadracika ciasta francuskiego nakładamy: 1 łyżkę szpinaku, pokrojoną cebulkę i  1 lub 2 plasterki gruszki. Rogi ciasta francuskiego, sklejam ze sobą, tworząc sakiewkę. Nie powinno być problemu ze zlepieniem, ciasto francuskie nadaje się do tego idealnie.
Tak przygotowane sakiewki, układam na papierze do pieczenia i wstawiam do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i piekę ok. 15 minut, do czasu, aż staną się złociste.



3 komentarze:

  1. Co robisz dobrego z tofu nie na słodko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z moich ulubionych, to polecam spaghetti bolognese (wegańskie) i sałatkę z tofu, awokado, truskawkami i rukola, no i oczywiscie tofucznica! ;)

      Usuń
  2. czy masz jakiś przepis na ciasto francuskie wege ?np z olejem kokosowym ? Nie ukrywam , że pomysł na sakiewki super, ale to ciasto francuskie gotowe to jest śmierć instant :/

    OdpowiedzUsuń