niedziela, 17 stycznia 2016

Bezsernik ciasteczkowy Oreo

















Pamiętacie Torcik Oreo? Jeżeli tak, to przedstawiam Wam kolejny hit z ciasteczkami, który skradł moje serce - bezsernik ciasteczkowy Oreo! Słodki, puszysty, zimny, idealny!

Składniki (tortownica ok. 22 cm):

Spód:
- 20 ciasteczek Oreo Originals (bez nadzienia)
- 1/2 łyżka masła orzechowego
- 1/2 łyżka oleju kokosowego

Masa:
- 4 kostki tofu 180 g
- szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- nadzienie z 20 ciasteczek Oreo
- mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
- 2 łyżeczki agaru
- kilka dodatkowych ciasteczek Oreo do dekoracji

Sposób przygotowania: 
Spód: 20 ciasteczek Oreo pozbawiam nadzienia, które odkładam do osobnej miski. Do blendera kielichowego przekładam ciasteczka bez nadzienia wraz z masłem orzechowym i olejem kokosowym. Blenduję na drobny pył i przekładam na tortownicę, tworząc spód ciasta. Uklepuję, wyrównuję i wkładam do lodówki na ok 30 minut.

Masa: Kostki tofu wraz z sokiem z cytryny przekładam do blendera kielichowego i miksuję na gładką masę. W między czasie gotuję kaszę jaglaną, z dodatkiem szczypty cukru i soli. Gdy kasza się ugotuje, przekładam ją do sporej miski wraz ze zmiksowanym tofu.
Mleczko kokosowe wlewam do rondelka i podgrzewam wraz z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodaję 2 łyżeczki agaru i podgrzewam jeszcze przez 2 minuty. Mleczko kokosowe wlewam do miski z masą. Wszystko dokładnie miksuję blenderem ręcznym tak, aby uzyskać gładką, puszystą masę.
Przelewam ją do tortownicy, wyrównuję i wygładzam łyżką (najlepiej zimną, zamoczoną w lodowatej wodzie). Dekoruję ciasteczkami wedle uznania i wstawiam do lodówki na minimum godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz