poniedziałek, 9 listopada 2015

Jaglana tarta kokosanka

Kokos, kokos i jeszcze raz kokos. Tarta kokosanka, to beznabiałowa propozycja dla miłośników kokosowego smaku. Robi się ją błyskawicznie i znika w podobnie szybkim tempie.

Składniki:

- 200 g/250 g. wiórków kokosowych
- 3 szklanki mleka roslinnego
- szklanka płatków owsianych górskich
- łyżka masła orzechowego
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- orzechy laskowe (do udekorowania tarty)

Sposób przygotowania:

SPÓD: Miksuję w pojemniku blendera na bardzo drobno - płatki owsiane, łyżkę oleju kokosowego i łyżkę masła orzechowego. Gdy składniki idealnie połączą się, uzyskaną masę wykładam na formę, wyrównuję i dociskam do dna. Wkładam do lodówki na czas przygotowywania masy.

MASA: Kaszę jaglaną gotuję w 3 szklankach mleka roslinnego - według instrukcji na opakowaniu.
Gdy kasza jaglana wchłonie mleko, łączę ją z pozostałymi składnikami (200 g wiórków kokosowych, 4 łyżki cukru pudru oraz). Dokładnie wszystko mieszam i blenduję blenderem ręcznym na gładką masę. Gdy masa będzie w miarę gładka wykładam ją równo na formę ze zrobionym spodem. Dekoruję orzechami laskowymi.
Wkładam do lodówki na kilka godzin.

4 komentarze:

  1. Jak długo piec i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. absolutnie nie piec :) po zrobieniu wstawić do lodówki na kilka godzin :)

      Usuń
    2. Aaaaa, to jeszcze lepiej!

      Usuń