czwartek, 19 listopada 2015

Hummus!

Nie ma bloga kulinarnego bez hummusu, więc i tu musi się pojawić WegeSmakowy hummus.
Nie lubię hummusów mdłych, a często na stoiskach w sklepach takie propozycje są do kupienia. Hummus musi być pieprzny, o wyrazistym czosnkowo-sezamowym smaku i kremowej konsystencji. Prezentuje Wam więc hummus, który często gości na moim stole.



Składniki: 
- puszka ciecierzycy
- 2 średnie ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka oliwy
- 5 łyżek wody
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz, papryka wędzona
- pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:
Wodę z ciecierzycy odlewam. Ciecierzycę osuszam ręcznikiem papierowym. Wrzucam ją do blendera i dodaję pozostałe składniki: łyżkę oliwy, 5 łyżek wody, 2 poszatkowane ząbki czosnku, 3 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki pasty tahini oraz przyprawy. Wszystko razem ze sobą dokładnie blenduję, do uzyskania idealnie gładkiej masy. Jeżeli hummus będzie nadal zbyt gęsty, dodać więcej wody i oliwy.
Hummus podawać ze świeżym pieczywem, posypany pietruszką, sezamem i papryką wędzoną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz