piątek, 20 listopada 2015

Deser bezowy (bez jajek) z bitą śmietaną (bez mleka) i owocami

Tak, tak, dobrze przeczytaliście. Beza BEZ JAJEK! To nie czary, a najprawdziwsza beza pod słońcem - i smakowo, i wizualnie. Kto nie wierzy, musi sam spróbować. Zrobienie bezy bezjajecznej nie jest trudne, ale wymaga duuużo cierpliwości.
Ten deser robiła kiedyś moja Mama, jak byłam dzieckiem. Robiła go w wersji niewegańskiej - tradycyjna beza oraz tradycyjna bita śmietana. Był przepyszny, zajadałam się nim z ogromną przyjemnością. Postanowiłam więc reaktywować ten smak, ale w wersji całkowicie roślinnej!
Co więc zamiast jajek? Możecie być zaskoczeni: woda z puszki z ciecierzycą. Ten absurdalny składnik, który zawsze lądował w zlewie, jako "niepotrzebny", ma wreszcie swoje mocne 5 minut. To właśnie woda po cieciorce wyczaruje nam przepiękną, białą, słodką bezę.


Kilka ważnych rad:
- temperatura pieczenia bezy nie może przekroczyć 120 stopni. Konieczny jest również termoobieg. Beza musi się w zasadzie suszyć, a nie piec.
- piana bezy musi być ubita na sztywno. Do tego celu użyłam blendera ręcznego z końcówką "trzepaczka".
- jako słodu, użyłam cukru pudru
- przy suszeniu bezy trzeba uzbroić się w cierpliwość. Przy temperaturze 100 stopni, suszyć musi się minimum 3 godziny (a nawet więcej).
- po upływie 3 godzin należy sprawdzić, czy beza jest już wysuszona -  lekko uderzyć w nią nożem. Jeżeli jest twarda i sucha oraz bez problemu odchodzi od papieru do pieczenia - jest gotowa. Jezeli nie, należy wudłużyć czas pieczenia, ale nie zwiększać temperatury.
- po wysuszeniu, bezę zostawić na kilka godzin w uchylonym, wyłączonym piekarniku.
- aby uzyskać bitą śmietanę, mleczko kokosowe musi być schłodzone w lodówce przynajmniej 12 godzin, najlepiej ubijało mi się firmy Tao Tao, Kier, VitAsia lub Kier. Ekstrakt z kokosa musi być min. 74%.

Składniki:
Beza:
- woda z jednej puszki z ciecierzycą
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny

Bita śmietana:
- puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu

- Owoce (ja wybrałam maliny i truskawki)

Sposób przygotowania:

  • Wodę z puszki ciecierzycy przelewam do wysokiego naczynia i ubijam na sztywną pianę. Może to potrwać nawet do 30 minut. Piana powinna być na tyle sztywna, że po odwróceniu naczynia, nie drgnie. 
  • Pod koniec ubijania dodaję cukier puder oraz łyżkę soku z cytryny.
  • Wykładam ubitą pianę na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, formuję z niej kształt i wstawiam do nagrzanego do 100 stopni piekarnika. W tym wypadku kształt bezy nie jest ważny, ponieważ i tak do deseru będzie ona pokruszona.


  • Gdy beza się wysyszy ubijam bitą śmietanę. Z puszki mleczka kokosowego oddzielam część stałą i to właśnie z niej ubijam śmietanę. Pod koniec ubijania, dodaję ksylitol. Wstawiam do lodówki.
  • Bezę kruszę i w każdym pucharku układam z niej pierwszą warstwę deseru. Truskawki kroję na mniejsze części i układam z nich kolejną warstwę. Następnie kolejne warstwy: bita śmietana, maliny, bita smietana i pokruszona beza. Dekoruję kawałkami truskawek lub malin oraz świeżą miętą.
  • przechowuję z lodówce przed ponadniem






1 komentarz:

  1. A nie lepiej kupic śmietankę kokosowa?
    Bo nie raz kupiłam mleczko kokosowe i po staniu w lodowce śmietanki nie było ;)
    Albo dodaj w przepisie, ze trzeba patrzeć na skład mleczka kokosowego aby było jak najwiecej tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń