czwartek, 15 października 2015

Tofucznica z awokado i jarmużem

Tofucznica, to idealny pomysł na początek dnia. Ciepła, sycąca, aromatyczna. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, w zależności na co danego dnia ma się ochotę. Ja w lodówce miałam jarmuż i awokado, zaliczane do superfood, które trzeba było szybko wykorzystać przed zepsuciem. Padło na tofucznicę :)
Tym razem użyłam tofu pół na pół: wędzonego (Polsoia) i naturalnego (Solida Food).
Awokado zdecydowałam się chwilę podprażyć na patelni z kilkoma kropelkami oliwy z oliwek. Awokado smakuje wtedy jak pieczone ziemniaczki!
Po takiej tofucznicy na śniadanie dzień staje się od razu bardziej słoneczny :)

Składniki: 
- 1/4 kostki tofu wędzonego
- 1/4 kostki tofu naturalnego
- garść jarmużu
- 1/2 awokado
- sól, pieprz, pieprz cayenne
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Awokado przekrajam nożem na pół, przekręcam dwie połówki w przeciwne strony i rozdzielam. Pestkę podważam łyżeczką i wyjmuję miąższ. Kroję na 0,5 cm. kosteczki i przekładam na skropioną oliwą z oliwek patelnię. Chwilkę podprażam. W tym czasie myję jarmuż, odsączam z niego wodę i szatkuję na dość drobno. Dorzucam do awokado i podduszam na patelni ok 2 min.
Tofu rozdrabniam widelcem i dodaję do pozostałych składników na patelni wraz z przyprawami. Podsmażam ok 2 min, mieszając od czasu, do czasu.
Na koniec skrapiam odrobiną oliwy z oliwek i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz