niedziela, 25 października 2015

Tofu w sosie curry podane z dzikim ryżem

Na niedzielny obiad totalna klasyka. Tofu w sosie curry. To danie zna chyba każdy miłośnik wegańskiej oraz indyjskiej kuchni. Jeżeli jednak nie, to zapraszam do stołu!
Na curry miałam już ochotę od dawna, ale nie ma nic przyjemniejszego niż jedzenie tego dania podczas spokojnego, weekendowego wolego czasu. Delektowanie się zapachem przypraw, aromatycznym smakiem… - O, tak. To jest to. Curry doczekało się więc niedzieli.

Składniki (na dwie porcje)
- ok 150 g Tofu naturalnego
- 1 spora cebula
- 1/2 marchewki
- puszka mleczka kokosowego
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki ostrej (wg uznania)
- oliwa

Sposób przygotowania:
Cebulę szatkuję na drobno. Podsmażam ją na oliwie do zarumienienia. Gdy cebula zarumieni się, dodaję do niej marchewkę startą na tarce oraz tofu pokrojone w grubą kostkę. Wszystko razem podsmażam przez chwilę, tofu przewracając ostrożnie z każdej strony. Po ok. 2 minutach wszystko razem zalewam mleczkiem kokosowym i dodaję przyprawy. Podduszam wszystko razem ok 15 minut. Ewentualnie dosalam, dopieprzam według uznania.
Podaję z dzikim ryżem. Gotowe! :)

4 komentarze:

  1. genialne, pożywne danie, zwłaszcza dla takiej amatorki dyni, jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tym razem zrobilam bez dyni, ale oczywiście dynia również świetnie się komponuje z curry <3 Pokrojona w kostkę, starta na tarce, mniam!

      Usuń
  2. niebo w gębie po prostu! ja już tak mam, słabość do dań z curry i mleczkiem kokosowym <3

    OdpowiedzUsuń