czwartek, 29 października 2015

Słodki mus z banana i awokado, czyli pełnowartościowy deser na śniadanie

Awokado można wychwalać w nieskończoność. Obniża cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, jest bogate w witaminy C, A, E, ma wyborny smak.
Awokado należy jeść wtedy, gdy jest dojrzałe. Wtedy jego konsystencja staje się lekko maślana, kremowa, rozpływająca się w ustach. Śniadaniowa kanapka z plastrami awokado, pomidorem i pieprzem, to już chyba klasyk - ale słodki deser z awokado na śniadanie? O, tak! I to deser bezcukrowy :)
Deser będzie idealny w smaku pod warunkiem, że i awokado, i banan będą dojrzałe. 

Składniki: 
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka kakao niskotłuszczowego lub karobu
- 3-4 łyżki mleczka kokosowego
- opcjonalnie: łyżeczka masła kokosowego, którego przepis umieszczałam jakiś czas temu (klik po przepis)
- ewentualnie syrop z agawy, jeżeli deser byłby zbyt mało słodki

Sposób przygotowania:
Awokado nacinam wzdłuż, chwytam owoc po obu stronach, przekręcam każdą połową w przeciwnym kierunku. Następnie wyjmuję pestkę i wyjmuję miąższ. Miąższ awokado wrzucam do blendera kielichowego wraz z pozostałymi składnikami (oprócz syropu z agawy). Wszystko razem miksuję przez ok minutę, aż wszystkie składniki połączą się, a deser stanie się kremowy. Próbuję i ewentualnie dodaje kilka kropelek syropu z agawy, jeżeli mus jest zbyt mało słodki. Wstawiam do lodówki. Najlepszy jest schłodzony :)

2 komentarze: