sobota, 24 października 2015

Smoothie kawowe z dodatkiem banana i kakao

Smoothie kawowe, to idealna alternatywa dla popołudniowej lub porannej kawy. Daje porządną dawkę energii, smakuje wybornie i pachnie świeżo mieloną kawą!
Mleko roślinne, banan oraz odrobina syropu z agawy w połączeniu z kawą - smakują wybornie. A smoothie zagryzane dojrzałymi truskawkami… nie ma lepszego popołudniowego podwieczorku :)

Składniki:
- filiżanka czarnej kawy (najlepiej świeżo zmielonej)
- jeden dojrzały banan
- 1/2 szklanki mleka roślinnego - tym razem wybrałam owsiane
- syrop z agawy (ja dodałam niecałą łyżeczkę)
- łyżka kakao
- dodatkowo: świeże owoce do podania i ewentualnie kostki lodu

Sposób podania:
Zaparzam filiżankę czarnej kawy. Banana kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do blendera kielichowego wraz z mlekiem, kawą, kakao, syropem z agawy + ewentualnie kostki lodu. Miksuję przez ok 40 sekund, aż z wierzchu pojawi się pianka. Przelewam do szklanki i podaję ze świeżymi owocami.
Gdyby smoothie okazało się zbyt mało słodkie, dodać więcej syropu z agawy. Słodkość zależy przede wszystkim od smaku banana, więc polecam wybrać jak najdojrzalszego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz