piątek, 9 października 2015

Pieczona owsianka z bananem i cynamonem

Owsianka, to temat rzeka - Ile domów, tyle różnych pomysłów na owsianki
Nigdy jednak nie byłam do końca przekonana jej płynnej formie… Niby smakuje, ale wstając rano nie było to moim wymarzonym śniadaniem. Wiedząc jednak, że to zdrowe, że dostarcza organizmowi niezbędnych składników, postanowiłam powalczyć i nie poddawać się z owsiankowymi kaprysami. Owsiankę więc zapiekłam w piekarniku. Powiem jedno - pychota! Moje strachy związane z tą „potrawą” rozwiały się bardzo szybko. Zapieczona owsianka wskakuje do mojego ulubionego menu! Królowa wśród owsianek! 

Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • pół szklanki mleka roślinnego (ja jak zwykle wybieram migdałowe)
  • 1 łyżka kakao odtłuszczonego
  • 1 banan
  • łyżeczka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sezam do posypania
  • dodatki: zmielona/poszatkowana mieszanka orzechów, siemię lniane, pestki dyni, żurawina
Sposób przygotowania:

Banana wraz z masłem orzechowym blenduję na gładką masę. Do niepodgrzanego mleka dodaję kakao i intensywnie mieszam do rozpuszczenia się wszystkich grudek. Mlekiem zalewam płatki i zblendowanego wcześniej banana z masłem orzechowym i wszystko razem raz jeszcze dokładnie mieszam łyżką. Uzyskaną masę przelewam do naczynia żaroodpornego lub formy na ciasto (ja użyłam tej jednorazowej) i wkładam do piekarnika. Piekę ok 20 min. w 180 stopniach. Owsiankę w piekarniku należy doglądać z uwagi na dość łatwe przypalenie. Wyjmuję, dekoruję plasterkami bananów, posypuję sezamem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz