poniedziałek, 12 października 2015

Frytki z batatów

Dzisiaj propozycja dla miłośników podjadania podczas filmu lub meczu. Zdrowe frytki w wersji slow, czyli frytki z batatów! Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, goszczą na polskich stołach znacznie rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. A szkoda, bo bataty przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.

Wraz z narzeczonym wróciliśmy do domu po całym dniu pracy i włączyliśmy film. Ale jak film, to fajnie byłoby coś pochrupać. Na szczęście w lodówce był jeden duży batat - 30 min. pieczenia i sycąca przekąska, zamiast kolacji pojawiła się na stole :)


Składniki (na dwie osoby):
- jeden duży batat
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki chilli
- szczypta papryka słodka
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewam - 220 stopni. Batata myję, obieram ze skóry i kroję w słupki (kształt większych frytek). Do miski wlewam oliwę z oliwek, wsypuję przyprawy. Bataty przekładam do miski i dokładnie mieszam wraz z oliwą i przyprawami. Układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika. Piekę ok 25 minut, aż bataty staną się miękkie. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz