poniedziałek, 19 października 2015

Czekoladownik jaglany z borówkami

Czekoladowe ciasto jaglane, z borówkami  i kaszą jaglaną to, jak dla mnie, smak lata. Borówki są w sklepach dostępne prawie cały czas, więc szybciutko do sklepów i przywołujemy lato! :)
Ciasto jest dość sycące i jego jeden kawałek zdecydowanie zaspokoi ochotę na słodkie.

Składniki
  • 150 g wegańskich kruchych ciasteczek/herbatników/markiz
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 2 szklanki szklanki kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki agaru
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 2 łyżki mleczka kokosowego (nie musi być z lodówki)


Przygotwanie:

Ciasto:
Ciasteczka blenduję na pyłek w blenderze kielichowym, dodaję olej kokosowy i miksuje dalej do połączenia się składników. Uzyskaną masę wykładam na tortownicę, uklepuję i wyrównuję. Wkładam do lodówki. 
Kaszę jaglaną gotuję w 3 szklankach mleka migdałowego. Do pozostałego mleka dodaję 1 łyżeczkę agaru, intensywnie mieszam, a następnie podgrzewam ok. 2 min. 
Gdy kasza się ugotuje, dodaje do niej pozostałe mleko z agarem oraz ksylitol i wszystko razem dokładnie blenduję i odstawiam do ostygnięcia.
Gorzką czekoladę rozpuszczam i dodaje wraz z kakao do masy jaglanej. Wszystko dokładnie ze sobą mieszam do połączenia składników. 
Uzyskaną masę przekładam na schłodzony spód, dokładnie rozprowadzam. Wstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę.

Wege "Galaretka" z borówek:
Borówki (zostawiam kilkanaście borówek do dekoracji galaretki) wraz z mleczkiem kokosowym blenduję na gładką masę.  Do masy borówkowej dodaje 1 łyżeczkę agaru i intensywnie mieszam. Gdy składniki połączą się stawiam na kuchence i gotuję ok 2 min. Ostudzoną borówkową galaretkę przekładam na wierzch ciasta i dekoruje pozostałymi borówkami. Wstawiam na 5 godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz